Framtidsutsikter för batteristyrning hos CheckWatt
21 oktober 2024 av CheckWatt
Den senaste tiden har vi fått allt fler frågor om hur värdeskapande för batterier kan komma att se ut framöver — och vad CheckWatt gör för att tillgängliggöra olika tjänster och optimera dem emellan. Här gör vi en genomgång av hur vi ser på marknaden och på förutsättningarna framöver.
Ett batteri är mångsidigt. Dels kan det utföra tjänster hemma hos den som äger batteriet. Det kan till exempel handla om att öka andelen egenanvänd solel, att sänka effekttoppar eller att ladda när elpriset är lågt och ladda ur när det är högt. På CheckWatt ser vi det som en av våra huvuduppgifter att även tillgängliggöra och skapa nyttor från elsystemtjänster utanför mätaren. Exempel på sådana är stödtjänster till Svenska kraftnät, flexibilitet till lokala elnätägare eller variations- och obalanshantering inom elhandel. Dessa har historiskt varit mer välbetalda både i Sverige och i andra länder, och vi tror de kommer förbli så eftersom de på ett effektivt sätt möter behov i elsystemet.
Med tanke på de senaste årens höga priser på Svenska kraftnäts stödtjänst FCR-D har det tidigare varit förhållandevis lätt att optimera nyttan av ett batteri. De lägre priserna de senaste månaderna har dock inneburit att det i allt större grad uppstår tillfällen då även andra användningsområden lönar sig. Behovet av att variera och optimera hur batterier laddas och laddas ur — och vilka marknader de är tillgängliga på — har alltså ökat.
Nedan går vi igenom hur vi ser på nuläget och framtidsutsikerna för olika typer av nyttor som ett batteri kan generera inom ramen för CheckWatts virtuella kraftverk.
Stödtjänster fortsatt basen för batteriers intjäningsmöjligheter
Även om priser på de snabba stödtjänsterna FCR-D och FCR-N har sjunkit på sistone utgör de fortfarande basen för batteriers intjäningsmöjligheter. I augusti och september har priserna på FCR-D upp och ned tillsammans legat på runt 8 €/MW/h i Sverige, vilket på årsbasis motsvarar runt 800 000 SEK/MW/år eller 800 SEK/kW/år före avgifter och säkerhetsmarginaler i budgivning. För FCR-N har priserna legat högre i några månader, dock är marknaden mindre än hälften så stor som FCR-D och i takt med att vi på CheckWatt och andra aktörer gör fler och fler förkvalificeringar för FCR-N lär priser avlastas och jämnas ut mellan de två marknaderna. På CheckWatt började vi skicka in förkvalificeringar för FCR-N för ett par månader sedan.
En annan kategori av stödtjänster som vi avser påbörja förkvalificeringar för inom ett par månader är de så kallade frekvensåterställningsreserverna, mFRR och aFRR. Dessa har längre aktiveringstid och används primärt av Svenska kraftnät för att hantera prognosfel under drifttimmen. Redan idag förekommer tillfällen då priser på dessa ligger högre än för FCR, men den stora potentialen finns framöver. Tidigare år har prognosfelen ökat som följd av de ökade andelar av mer svårprognosticerad, väderberoende, sol- och vindkraft. Enligt grova, preliminära, siffror från Svenska kraftnät väntas behoven av aFRR och mFRR öka trefalt från 2023 till 2026 — för att sedan ytterligare fördubblas till 2035 givet att Sverige följer ett scenario med hög elektrifiering och hög andel sol- och vindkraft.
Ytterligare en stödtjänst är den så kallade FFR. Det är Svenska kraftnäts snabbaste stödtjänst, som primärt används vid låg mängd svängmassa i elsystemet (typiskt sett sommartid när det sker revision av kraftverk). FFR handlas upp en gång per år och avropas sedan löpande. Även om CheckWatt är den aktör med störst förkvalificerad volym FFR i Sverige idag tror vi förutsättningarna för betydande intäkter via FFR är små eftersom volymkravet är relativt lågt samt att det handlas upp sällan.
Arbitrage inom elhandel
Batterier kan erbjuda flera nyttor även inom elhandel. På samma sätt som en villaägare med timprisavtal kan tjäna pengar genom att ladda ett batteri när elpriset är lågt och ladda ur när det är högt, kan batteriers laddning och urladdning budas in direkt på dagen före-marknaden (spotmarknaden). Därefter tar intradagsmarknaden vid. Där har balansansvariga möjlighet att lägga nya köp- och säljbud ju mer träffsäkra prognoser av produktion och förbrukning blir när drifttimmen närmar sig. Om de balansansvariga inte lyckas “handla sig i balans” får de betala obalanskostnader.
I länder såsom Tyskland och Storbritannien som kommit längre i sin batteriutbyggnad har intäkter från stödtjänster kompletterats med betydande intäkter även från dagen före- och intradagsmarknaden, och ofta i kombination. På dessa går det även att tjäna pengar utan att batteriet behöver laddas och laddas ur; har man till exempel sålt 1 MWh till ett högt pris på dagen före-marknaden, och priset går ner på intradagsmarknaden, kan man köpa tillbaka samma MWh och tjäna in prisskillnaden. På samma sätt går det att lägga köp- och säljbud på intradagsmarknaden som man sedan köper tillbaka om priset går upp eller ner.
Möjligheterna för batterier att skapa värde inom elhandel är en direkt funktion av volatiliteten på elmarknaden, vilken historiskt varit lägre i Norden än i Centraleuropa. Dock spås den öka framöver i takt med utbyggnaden av sol- och vindkraft. På CheckWatt har vi sedan länge satsat på ett nära samarbete med de balansansvariga vilket har möjliggjort att vi kan erbjuda våra produkter till kunder utan att de behöver byta elhandelsbolag. Detta ger oss nu fördelar när det gäller att snabbt komma igång inom elhandel.
Lokal flexibilitet
En annan tjänst ‘utanför elmätaren’ som vi tror mycket på är lokal flexibilitet till lokala elnätägare. Idag bor ungefär 10 procent av CheckWatts kunder i ett område där den lokala elnätägaren handlar upp flexibilitet. Inom några år — pådrivet av EU-lagstiftning och en allt snabbare elektrifiering — tror vi i stort sett alla elnätföretag i Sverige kommer behöva köpa upp lokal flexibilitet för att undvika onödigt dyr elnätutbyggnad.
Redan i vintras sålde CheckWatt flexibilitet i pilotskala via ett par lokala flexmarknader och direkt till elnätföretag. Tidiga indikationer från dessa tyder på att priser för att erbjuda flexibilitet under ungefär 50-100 timmar per år skulle kunna innebära intäkter för en batteriägare på i storleksordningen 100 000-200 000 SEK/MW, eller 100-200 SEK/kW. I vinter planerar vi att göra det möjligt för många fler kunder att erbjuda lokal flexibilitet.
Tjänster bakom elmätaren
Det finns även flera sätt för batterier att göra nytta i hemmen hos våra kunder. Sedan i somras har vi ett pilotprojekt igång för driftläget SC+CO (Self Consumption + Currently Optimized) som kombinerar egenanvändning av solel med stödtjänster. Denna funktionalitet blir extra viktig för att framtidssäkra sin batteriinvestering, inte minst efter regeringens besked om att man från och med januari 2026 planerar att ta bort skattereduktionen på 60 öre per kWh.
En utmaning som tjänster bakom elmätaren såsom egenanvändning av solel, elprisarbitrage och effektoppskapning har gemensamt är att tillgänglighet och budgivningen på stödtjänster (och andra tjänster utanför elmätaren) börjar upp till två dagar i förväg. På så sätt behöver vi i förväg göra prognoser och ta hänsyn till förväntad solelproduktion, elförbrukning och laddningsnivå på batterierna under själva drifttimmen. Detta är något vi utvärderar i vårt pilotprojekt för driftläget SC+CO, vilket även kommer ge oss viktiga lärdomar för driftlägen som väger in elprisarbitrage och effekttoppskapning.
En annan utmaning med tjänster bakom elmätaren är att förutsättningarna ser olika ut i olika hushåll och fastigheter. Jämfört med den elhandel som sker direkt via de balansansvariga på dagen före- och intradagsmarknaden (och som på så sätt har potential att generera intäkter till alla våra kunder) ställer den elprisarbitrage som sker i hemmen krav på att man har timprisavtal. Det finns även en stor variation i hur elnätföretag utformar sina effekttariffer. Här skulle regulatoriska initiativ kunna leda till att tarifferna i större grad liknar varandra, till exempel har Energimarknadsinspektionen infört föreskrifter som rekommenderar “tidsdifferentierade” tariffer för att reflektera det faktum att elnätet är som mest ansträngt dagtid under vintern.
Även om vi förutspår att tjänster bakom elmätaren fortsatt kommer vara mindre lukrativa än övriga användningsområden har de en viktig roll att säkerställa en stabilitet i intäkter över tid (jämfört med övriga tjänster som troligtvis blir mer volatila). Slutligen kan det även poängteras att värdet som batterier kan skapa på olika marknader påverkar varandra. Om batterier har ett alternativvärde som de kan skapa bakom elmätaren — t.ex. genom att öka andelen egenanvänd el — kommer budnivåer på övriga tjänster sättas utifrån det. Det vill säga, även om batteriet inte nödvändigtvis används för att öka egenanvändning innebär möjligheten att det kan göra det att ersättningsnivåer hålls upp även på andra tjänster.